Η πληροφορία εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου Scud (Σκαντ) ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στον εμφύλιο της Λιβύης. Προφανώς οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Καντάφι είναι πρωτόγονοι με πολύ μικρή ευστοχία αλλά τα εκρηκτικά που κουβαλούν (περίπου ένα τόνο) ισοπεδώνουν με άνεση μια μεγάλη οικοδομή καθιστώντας ακατοίκητο ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.
YouTube Preview Image

Φυσικά τώρα θα αρχίσουν τα σενάρια επίθεσης του Καντάφι εναντίον συμμάχων (και της Ελλάδας) για τους λόγους αυτούς και για την ενημέρωσή σας προτείνουμε να διαβάσετε τις αναλύσεις περί τεχνολογίας και ευστοχίας βαλλιστικών όπλων στο βιβλίο «ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΠΛΩΝ» του Κέντρου Ελέγχου Όπλων όπου θα δείτε ότι η κατηγορία Scud-B έχει ένα βεληνεκές που φτάνει (περίπου) τα 300 χιλιόμετρα.

Η νέα αυτή εξέλιξη στη Λιβύη θα φέρει στην επιφάνεια τα αντιβαλλιστικά συστήματα τα οποία μπορούν να αναχαιτίσουν τους βαλλιστικούς πυραύλους Scud και ειδικότερα τους πυραύλους Patriot και S300 που ήδη διαθέτει η Ελλάδα. Στον πόλεμο του Ιράκ (σε όλες τις επιχειρήσεις) υπήρχαν συστοιχίες Patriot οι οποίες αναχαίτιζαν τους τροποποιημένους πυραύλους του Σαντάμ Χουσσείν. Υπενθυμίζουμε ότι οι Ιρακινοί αύξησαν το βεληνεκές των πυραύλων τους με κανιβαλισμό των (μικρού σχετικά βεληνεκούς) πυραύλων Scud τους οποίους διέλυαν και προσέθεταν τις δεξαμενές καυσίμων τους σε άλλους Scud δημιουργώντας τα υβρίδια Αλ Χουσείν και Αλ Αμπάς με υπερδιπλάσιο βεληνεκές αλλά ασήμαντη ευστοχία…καταπέλτη.

Αν ο Καντάφι αποφασίσει να χτυπήσει στόχους συμμάχων τότε κινδυνεύει και η Ελλάδα; Με τους σημερινούς πυραύλους που διαθέτει ο Καντάφι (περίπου εκατό σύμφωνα με διάφορα ΜΜΕ) δεν κινδυνεύει η Ελλάδα. Ο χθεσινός πύραυλος εκτοξεύθηκε από την πόλη Σύρτη (γενέτειρα του Καντάφι) που απέχει περίπου 800 χιλιόμετρα από την Κρήτη. Ακόμη και από την περιοχή της Βεγγάζης πάλι δεν κινδυνεύουμε. Αν χρησιμοποιήσετε το Google Earth θα διαπιστώσετε ότι η κοντινότερη απόσταση ακτών Λιβύης και Κρήτης είναι περίπου 300 χιλιόμετρα κατά συνέπεια είμαστε μάλλον σε απόσταση ασφαλείας.

Αν όμως αποφασίσει να τους τροποποιήσεις με τη μέθοδο του κανιβαλισμού που περιγράψαμε τότε η Ελλάδα είναι μέσα στην ακτίνα βολής και θα πρέπει να αναπτυχθούν οι συστοιχίες των Patriot και των S-300 για την προστασία της.

Δείτε στο δορυφορικό χάρτη την απόσταση Λιβύης-Κρήτης

Δείτε βίντεο αναχαίτισης πυραύλου Scud με χρήση αντιβαλλιστικών συστημάτων Patriot. Δείτε στο τέλος του Βίντεο ότι ακόμη και αν χτυπηθεί ο βαλλιστικός πύραυλος ίσως τελικά η πολεμική εκρηκτική κεφαλή να επιβιώσει και να εκραγεί στο έδαφος!

YouTube Preview Image
Leave a Reply