Τρίτη, 16 Απριλίου 2013

Παρουσιάσεις με ενδιαφέρον στη ΣΣΕ σε διεθνές συνέδριο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Διεθνές Συνέδριο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) με θέμα «Εφαρμογές Μαθηματικών & Πληροφορικης στη Στρατιωτική Επιστήμη» («Applications of Mathematics and Informatics in Military Science») που διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της Σχολής, στη Βάρη Αττικής, το διήμερο 11 και 12 Απριλίου 2013.

Το συνέδριο κάλυψε ευρύ φάσμα θεμάτων όπως: Επιχειρησιακή Έρευνα/Οργάνωση, Επιχειρησιακή Έρευνα/Οργάνωση Επιχειρησιακής Ανάλυσης, Μοντέλα Μαχών και Προσομοίωση Επιχειρήσεων, Συστήματα Διοίκησης και Ελέγχου, Στρατιωτική Εφοδιαστική Αλυσίδα, Ανθρωπιστική Εφοδιαστική Αλυσίδα Αρωγής, Χαρτοφυλάκιο Εθνικής Άμυνας και Θεωρία Παιγνίων.
Άλλα θέματα που κάλυψε το συνέδριο ήταν: Στρατηγικές Κατανομής των Πυρών και Κάλυψη Στόχου, Επιστημονικοί Υπολογισμοί και Εφαρμογές, Βλητική/Σύγχρονα Οπλικά Συστήματα, Ακτινοβολία Laser/Όπλα Κατευθυνόμενης Ενέργειας, Γεωγραφία των Σύγχρονων Οπλικών Τεχνολογιών, Κρυπτολογία και Υπολογιστική Θεωρία Αριθμών.
Κυβερνοπόλεμος/Ασφάλεια, Στατιστική Μοντελοποίηση και Εφαρμογές, Συστήματα Επιτήρησης και Ανάλυση Χώρου, Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος/Αναγνώριση προτύπου, Ρομποτική, Αυτόματος Έλεγχος και Έξυπνα Συστήματα, Δορυφορικές Επικοινωνίες και Τηλεπισκόπηση, Σύγχρονες Εφαρμογές Συστημάτων Radar, Μη Επανδρωμένα Οχήματα και Πολλαπλασιαστικοί παράγοντες ισχύος.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου (στα αγγλικά)

Περιττό να τονισθεί ότι η διεξαγωγή του συνεδρίου αποτελεί σημαντικό επίτευγμα αλλά και βήμα για τη ΣΣΕ, καθώς στο αρχικό στάδιο συνεισφέρει στην πληρότητα της ενημέρωσης των μελλοντικών στελεχών του Ελληνικού Στρατού στις πιο πρόσφατες εξελίξεις της στρατιωτικής τέχνης και επιστήμης και φυσικά και της σχετικής τεχνολογίας, μεσο-μακροπρόθεσμα όμως δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της ΣΣΕ σε εθνικά – ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο.
Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του «defence-point.gr» μερικοί από τους ομιλητές διέθεσαν τις παρουσιάσεις που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου προς ανάρτηση.
Ο Περικλής N. Ζορζοβίλης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (Ι.Α.Α.Α.) παρουσίασε το θέμα «Νέες Οπλικές Τεχνολογίες και οι Επιχειρησιακές τους Συνέπειες» («New Weapon Technologies and Operational Repercussions).

Στο σημερινό χώρο μάχης όπου έδαφος, αέρας, θάλασσα και κυβερνοχώρος αποτελούν ενιαία και αδιαίρετη οντότητα, υπό ανάπτυξη οπλικά συστήματα αναμένεται πολύ σύντομα να προσφέρουν πρωτοφανείς επιχειρησιακές δυνατότητες. Οι εξελίξεις στη ρομποτική, τη βιοτεχνολογία, την πληροφορική και τη νανοτεχνολογία είναι ραγδαίες και τα πρώτα δείγματα τους στην εφαρμοσμένη οπλική τεχνολογία είναι ήδη υπαρκτά.
Εξω-σκελετοί και η μετεξέλιξη τους, εξοπλισμένα ρομπότ αυτόνομης λειτουργίας, πλήρως ηλεκτρικά οχήματα όπου η ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείται για την κίνηση, την προστασία και την τροφοδότηση του κύριου οπλισμού, όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας (ιδίως τα λέιζερ) και οι εξελίξεις στην πληροφορική συνθέτουν ένα σκηνικό επαναστατικών αλλαγών.
Το κύριο ζητούμενο βέβαια είναι η χαμηλού κόστους, συνεχής και αδιατάρακτη παροχή και διαχείριση ενέργειας η οποία πλέον δεν μπορεί να εξασφαλιστεί από τις μηχανές εσωτερικής καύσης. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να συμβάλλουν στην ικανοποίηση της παραπάνω απαίτησης αλλά ήδη το ενδιαφέρον έχει στραφεί στους κινητούς πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ την παρουσίαση (στα αγγλικά)
Ο Παναγιώτης Κατσής, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας PDK Engineering Ltd. και τεχνικός σύμβουλος της εταιρείας Rheinmetall Defence Electronics GmbH, παρουσίασε το θέμα «Ψηφιακό Πεδίο Μάχης» («Digital Battlefield»).

Στη σχετική παρουσίαση αναφέρονται οι βασικές αρχές και διαδικασίες της ψηφιοποίησης που πλέον υλοποιείται σε ποικίλους βαθμούς ολοκλήρωσης και αποτελεσματικότητας από πολλές ένοπλες δυνάμεις ανά τον κόσμο και αποδίδεται έμφαση στις διαδικασίες υλοποίησης στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Όπως μάλιστα σημείωσε στο καταληκτικό του σχόλιο ο ομιλητής η ψηφιοποίηση δεν είναι παρά ένας (πολύ σημαντικός) πολλαπλασιαστής ισχύος που όμως δρα πολλαπλασιαστικά στην επιστημονική, τακτική και τεχνική γνώση, το φρόνημα και το ηθικό του στρατιωτικού, που αποτελεί το εκ των ων ουκ άνευ υπόβαθρο.
«Να είστε υπερήφανοι που είστε Ευέλπιδες και να παραμείνετε μέχρι το τέλος της ζωής σας Ευέλπιδες», προέτρεψε τους μαθητές της ΣΣΕ που παρακολουθούσαν.
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ την παρουσίαση (στα αγγλικά).
Τέλος ο Δρ. Αθανάσιος Πότσης, διευθυντής της εταιρίας «Ευρωπαϊκές Επενδύσεις» παρουσίασε το θέμα «Το ραντάρ συνθετικής απεικόνισης στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον» («Synthetic Aperture Radar in Modern Warfare Environment»).

Στην παρουσίαση ο ομιλητής αναφέρθηκε στις βασικές αρχές λειτουργίας των συστημάτων ραντάρ συνθετικής απεικόνισης, τις εφαρμογές, με ιδιαίτερη έμφαση στις στρατιωτικές εφαρμογές καθώς και τις μελλοντικές προκλήσεις και επιχειρησιακές απαιτήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι συστήματα του τύπου βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (όπως τα ραντάρ AN/APG-68(V)9 των μαχητικών F-16C/-D Block 52+ Advanced της Πολεμικής Αεροπορίας), και η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους εξ ορισμού αποτελεί πολλαπλασιαστή της συνολικής ελληνικής μαχητικής ισχύος.
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ την παρουσίαση (στα αγγλικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
τελείωσα την προβολή